Intressanta platser att besöka i Sydamerika 

Sydamerika är en kontinent som fascinerar av många anledningar. Dels har denna del av världen en väldigt intressant och innehållsrik historia. Men utöver detta så kan man även hitta några av världens mest intressanta och vackraste platser i Sydamerika. På grund av detta är turismen en väldigt viktig faktor för flera av ländernas utveckling och som en nödvändig inkomstkälla. Men om man planerar att besöka Sydamerika och aldrig har varit här tidigare. Vilka platser får man inte missa under sin vistelse och varför? 

Machu Picchu – Peru  

Denna förcolumbianska bergstad ligger högt upp på Anderna i Peru. Denna plats är idag med på Unescos världsarvslista sedan år 1983. Utöver detta så räknas också Machu Picchu som en av världens sju nya underverk. Detta beror framförallt på att bergsstaden är så välbevarad. Men även att Machu Picchu har en gedigen historia som är väldigt lockande och intressant. Denna bergstad ligger cirka 80 km nordväst ifrån staden Cusco. Som turist tar man sig smidigast till denna plats med hjälp av buss från närliggande Aguas Calientes. Denna berömda plats är idag även en välbesökt destination för de som vandrar Inkaleden. Unesco har vid flertalet tillfällen uttryckt stor oroa till Peru då de är rädda för att de cirka 400.000 årliga turisterna ska göra skada på bergsstaden. Men tack vare den omkringliggande vegetationen är det svårt att komma tillräckligt nära och detta gör skaderisken väldigt liten.Befinner man sig i eller nära Peru är det helt klart värt att göra en avstickare till Machu Picchu och bevittna de berömda ruinerna som har satt ett stort avtryck på dagens samhälle. 

Machu Picchu – Peru  

Morenoglaciären – Argentina  

Om man letar efter en väldigt iögonfallande och spännande upplevelse ska man besöka Morenoglaciären som ligger belägen i nationalparken Los Glaciares som ligger i Argentina. Denna berömda glaciär bjuder även på en spännande vandring över isen där man då kan bevittna detta magiska naturfenomen från flera olika håll.  Efter Grönland och Antarktis är Morenoglaciären störst i storlek och tack vare detta är det ett väldigt välbesökt turistmål då det är enklare att ta sig hit än till andra glaciärer på jorden. Glaciären är cirka 250 km stor och har en längd på cirka 30 km.  Till skillnad från de flesta andra glaciärer på jordens yta är Morenoglaciären, tack vare sin placering den enda som inte minskar i takt med den globala uppvärmningen och därmed krymper i storlek. Dess form och längd är bevarad och regleras tack vare tryck från sjön och de omkringliggande bergen. Sedan år 1981 är Morenolaiären tillsammans med resten av nationalparken Los Glaciares med på Unescos världsarvslista.  

Colombia – Kaffeodlingar  

Colombia i sin helhet är ett resmål som blir allt mer och mer populärt för varje år av flera olika anledningar. Denna stat som ligger i nordvästra delen av Sydamerika bjuder på väldigt många intressanta och vackra områden. En destination som är väldigt populär är dels vandringsleden i Parque Nacional Tayrona. Men även att besöka någon av de många kaffeodlingarna som finns i denna stat. Kaffe och turism är två viktiga inkomstkällor för Colombia som sakta växer i stadig takt men som alltid har haft en väldigt avgörande roll.  

© 2021 eposkarta