Cykling – en bred sport för alla

Sedan slutet av 1700-talet har människan ägnat sig åt cykling och idag finns det en rad olika typer av modeller, anpassade för olika mål och klasser. Idag används cykeln för mer än bara färdmedel och intresset för motionscykling i Sverige är idag väldigt stort. Kanske är det på grund av enkelheten i sporten. Man kan cykla i princip närsomhelst, vart man än vill och kan ta sig. Det enda som behövs är rätt utrustning, för det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder. Dessutom kan du vinna tid på att cykla, då man sällan fastnar i någon trafik eller påverkas av inställda avgångar. 

Olika typer av grenar 

Förutom att cykling är en positiv investering för den personliga hälsan så är cykling också bra för miljön. Främst om man använder en cykel som färdmedel istället för bilen. Men innan man börjar och köper en cykel är det viktigt att veta vad för typ av gren man är intresserad av, då det finns en mängd olika typer av cyklar på marknaden.  Landsväg är ofta den typ man förknippar med cykling som utförs på vanliga vägar som används av både bilar och andra cyklister. Denna typ av cykel kallas även för tävlingscykel, sportcykel eller racercykel.  Mountainbike är lite mer krävande  då det behövs utrustning anpassade för terrängcykling. Denna typ av cykel är både med och utan dämpning  samt flera växlar för att klara av olika typer av terräng. Denna genre bjuder på mer upplevelser då man kan ta med cykeln ut i naturen, såsom skogen, fjällen eller öken, beroende på vart man bor eller tar sig.  Den genre som mest efterliknar motocross kallas BMX. Man använder sig av liknande banor, med mycket kurvor och hopp, men istället för en cross så cyklar man. Här är det viktigt att man har rätt utrustning för sporten. Ofta är det denna typ av cykel många använder sig av för att trixa. 

spinning

En populär träningsform som utförs på gymmen kallas för spinning. Denna träningsform tränar både kondition och benstyrka. Fördelen med spinning är att man kan utföra sporten inomhus och knappt behöver yta, då hjulen snurrar men cykeln står still på plats.  

Fördelar med cykling 

Det finns många fördelar att välja cykeln som aktivitet och sport. Väljer man att pendla med cykel får man gratis aktivitet i vardagen. Jämfört med löpning så kan cykling vara mer skonsamt för knä och leder, då påfrestningen inte är lika hög. Därför passar cykling även de som är otränade, skadade eller överviktiga. Man ökar sin kondition och styrka, vilket gör att man är mer uthållig även i vardagen och förebygger både fetma och andra sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar. Att cykla frisätter även endorfiner, något som kan påverka ditt humör positivt.  Cyklar man i klubb eller i grupp spenderar man tid med andra likasinnade individer, där man delar intresse och dessutom har trevligt ihop. Att cykla i grupp är ett bra sätt att faktiskt komma ut, då det är svårare att ställa in träningen än när man ska träna själv. 

© 2021 eposkarta