Cykeltävlingar i världen

Att delta i cykeltävlingar  är mycket populärt runt om i världen. Många stora tävlingar går av stapeln varje år och en av de största är Tour de France. Första tävlingen som hölls var redan år 1903 och målet var egentligen inte att tävla alls utan att få folk uppmärksamma på en viss sporttidning som hette Geo Lefevre. Men det blev så populärt så folk fick verkligen upp ögonen för den fina sport cykling egentligen är. I tävlingen deltog hela 60 tappra cyklister som skulle cykla runt på den franska landsbygden på en sträcka som var 240 mil! Man började i Paris och cyklade sedan i två och en halv veckor lång tävlings-tur. Varje sträcka var 40 mil lång och delades upp i sex stycken. Då gällde det för deltagarna att ha bra kondition! När den sista sträckan var klar klarade 21 personer av de som kämpat ta sig över mållinjen. Åskådarna som hejade fram de tappra cyklisterna var hela 20 000 stycken. I juli varje år hålls denna tävling. Sedan har vi Milan- San Remo som också har en känd historia bakom sig nämligen fyra år efter Tour de France. Skillnaden på tävlingarna är att denna sträcka håller endast på en dag och tävlingsdeltagarna skall cykla en 30 mil lång sträcka. Tävlingen har även ett annat namn, nämligen “The Sprinter´s Classic”. Den cyklist som vinner är den som gjort minst fel under sträckan och inte den som är snabbast. Banan har en enda lång, tuff backe annars är det platt resten av banan. Många kommer i mål nästan samtidigt, så det är riktigt spännande på sluttampen. 

De allra flesta tävlingar visas i svensk TV 

Cykeltävlingar visas alltid på TV eftersom det är så populärt. Tittarna får se alla etapper i närbild och följa de tävlande in i minsta detalj så det är riktigt intressant.  I Sverige heter den största cykeltävlingen Vätternrundan. Den startar och avslutas i Motala och sträckan är 30 mil lång. Alla stora namn på cyklister finns med här.  

Cykeltävlingar

Två andra lopp som är mycket populära är Vuelta a Espana som startade år 1935 men var inställd vid spanska inbördeskriget samt vid andra världskriget av förståeliga skäl. Ledartröjan i den här tävlingen är röd. Giro dÍtalia håller på i tre veckor och är nog den tuffaste av alla cykeltävlingar. Här får den cyklist som leder cykla med en rosa tröja så att alla vet att detta är ledaren. Denna tävling har funnits sedan år 1909. Den har naturligtvis också ställts in vid världskrigen. Här finns ett pris för den som leder halvvägs in i tävlingen som heter Intergiro och så delas även ett spurtpris ut vid varje etapp.Detta är långa cykellopp bägge två och de pågår i flera veckor. Priset är helt otroligt och ligger på flera miljoner euro. De människor som deltar här och lyckas bra får en riktig skjuts i sin karriär som tävlande cyklist. Det kan resultera i både status som legend och även ett sponsorkontrakt för de som finns bland de bästa.  

© 2021 eposkarta