Allt om Sveriges löpning- och cykelklubbar

 Att röra på sig är fantastiskt. Vad som är mer fantastiskt är att röra på sig och dela glädjen tillsammans med andra. För ibland är det faktiskt svårt att ta sig ut när man väl kommit hem från jobbet eller man hittar helt enkelt inte riktigt motivationen. I samband med en växande trend för träning så dyker det även upp fler klubbar runtom i Sverige. Det kan vara mindre grupper med fokus på en speciell typ av träning, eller större med mer allmänt fokus som löpning och cykling. I början kan det vara läskigt att anmäla sig till en grupp som ser sammansvetsad ut redan, men man vinner på det i längden. 

Mer än bara träning 

Att anmäla sig till en klubb har många fördelar. Främst så har man varje vecka bestämda tider då träningen kommer att utföras och det är svårare att dra sig ur om man är en grupp. Men förutom det så träffar man även andra individer med samma intresse som en själv, vilket också kan betyda vänner för livet. På klubbar runtom i Sverige är det väldigt blandad kompott med människor. Det kan vara allt från nybörjare, unga som gamla män och kvinnor, till super entusiaster som deltar i de större loppen varje år sedan 20 år tillbaka. Något  som knyter alla samman är det gemensamma intresset. När man tränar i grupp gör man det dessutom ofta tillsammans. Skulle en deltagare få exempelvis punktering så stannar hela gruppen och väntar, man fikar tillsammans och man går i mål tillsammans. Dessutom anordnar klubbar ofta mer än bara träningar. Utan för att skapa gemenskap kan det även anordnas temakvällar, träningshelger samt resor till större lopp eller tävlingar. Många gånger kan det ha en stor positiv effekt att vara medlem i en klubb, då kan man få tips av andra att förbättra sina resultat och ta sin träning ett steg längre. Något som kan vara svårt om man tränar själv och inte riktigt har några mål med sin träning.  

Att gå med i en klubb 

I vårt avlånga land finns en mängd olika klubbar, för olika intressen inom just löpning och cykel. I storstäderna kan ofta klubbarna ha just en gren som fokus då det är stort intresse, medan på mindre orter kan man behöva slå samman flera grenar för att kunna bilda en klubb. För att hitta en klubb som passar ens egna intressen och mål är det bra att veta vad ens mål är. Dock är det också bra att vara öppen för andra typer av träning. Kanske tror man att man är mest intresserad av långdistanslöpning, men senare visar det sig att man fastnar mer för stafettlöpning eller BMX cykling.  När man vet vad man vill göra så är det enklaste sättet att börja knyta kontakt. Kanske har men redan en kontakt som är medlem i någon klubb, annars använder man sig av internet eller den ens lokala turistbyrå. Ofta har turistbyrån massvis med information kring både klubbar men även slingor för allas intresse samt olika typer av lopp som genomförs i trakten man bor eller besöker.  

© 2021 eposkarta